Jak na vrstvení oblečení

Část I. Funkční prádlo 

Ať už vás zastihne sněhová vánice nebo jarní bouřka, naše tělesné schránky to mají na horách těžké. Nejen, že se musí vypořádat s fyzickou námahou, ale také s proměnlivými podmínkami a mnohdy i s nepřízní počasí.

 

Trekking_SS22_09217 

 

Říká se ale, že není špatného počasí, jen špatně oblečení turisté. Tak se pojďte s námi podívat, jaké zvolit správné oblečení a jak ho na sebe správně vrstvit, abychom se zbytečně nepřehřívali, nebo také nedrkotali zimou zuby. A začneme pěkně u základů, tedy u funkčního prádla. I když věříme, že zrovna toto téma většina z vás zná, není určitě na škodu si vše pěkně shrnout a zopakovat. 

 

Trekking SS22 Ottsjö (13)

 

Funkční prádlo a tzv. první vrstva, kterou si oblékáme přímo na kůži, by měla dobře odvádět pot a udržovat tak tělo v suchu. Rychle schnout, nepřejímat pachy a v neposlední řadě také perfektně sedět a neomezovat nás nijak v pohybu. Dalo by se tedy říci, že bychom o ní jednoduše neměli při nošení ani vědět.  

Nemálo důležitý je také materiál, který nám musí být příjemný a který se mění na základě venkovních teplot a ročních období. V dnešní době už máme při výběru několik možností. Tou první jsou svršky ušité ze syntetických tkanin, které vynikají rychlostí odvodu potu, schnutí a lehkostí. Na druhou stranu dříve “zasmrádnou” a mokré nepříjemně studí. Tato “funkce” je předurčuje pro náročné aktivity jako je běh, cyklistika a aktivní cvičení ve vnitřních prostorách. 

 

_93Q0362

 

Alternativu k umělotině tvoří pak přírodní vlákna, zejmnéna poslední dobou hodně oblíbená a osvědčená merino vlna. Nejen, že se velmi příjemně nosí, dobře dýchá a skvěle odvádí pot, ale také tolik nechytá pachy a nemusí se proto tak často prát. Zato je potřeba počítat s tím, že schne o něco pomaleji a nebude nás pak tolik studit. Proto tento materiál uplatníme všude tam, kde neočekáváme až tak vysokou intenzitu pohybu. Volíme ji tedy při cestování, turistice či lezení. Sílu materiálu volíme dle teplotních podmínek. Do horkých letních dní co nejmenší gramáže do 150g/m2, v zimě pak sáhneme po teplejší variantě, tedy okolo 200g/m2.

 

 Trekking_SS22_09304

 

Naším favoritem je pro letošní léto je materiál NANOWEIGHT od švédské značky CRAFT, která lze jednoduše přeložit jako neuvěřitelná lehkost bytí… 

Tento materiál je dosud nejlehčí představenou první vrstvou této švédské značky. Jedinečný zážitek zajistí velmi nízká gramáž prádla a to 80g/m2, bleskurychlý odvod potu a mimořádná prodyšnost. To vše má na svědomí inovativní meshová konstrukce. Nanoweight je proto navržen pro ty nejintenzivnější aktivity. Takže v něm najdou dostatečný komfort i ti nejzapálenější sportovci. A co ceníme jako další bonus je, že je prádlo vyrobeno z recyklovaného materiálu a tudíž nejen, že chrání životní prostředí, ale také přispívá k nižší spotřebě vody i energie při výrobě. 

 

Craft_SS22_Bike_Aero_00011 

 

Všechny tyto detaily jednoduše ulehčují život v horách a je potřeba proto zvolit ten nejvhodnější materiál pro vybranou aktivitu. 

A pokud si i přesto nebudete vědět rady, nebojte se nám napsat, zavolat a my vám pomůžeme vybrat to nejlepší!