Stezka Valašska

Chcete zažít jedinečný výhled na beskydskou krajinu?

Pak se neváhejte vydat na vyhlídkovou stezku na Pustevnách! Nachází se mezi korunami stromů a nabízí opravdu dechberoucí panorama do širokého okolí. Na věž Vás dovede přibližně 600m dlouhý chodník, vedoucí mezi stromy, nebo můžete zvolit unikátní 150m dlouhý zavěšený himalájský chodník, jediný v České Republice.

 

2BA09252-77EC-4B9A-B391-07BCD32EAC8D

 

Samotná věž je vysoká 22m, nejvyšší patro věže se nachází ve výšce 1 099m nad mořem a za dobrého počasí tak můžete vidět až na Jeseníky nebo Velkou Fatru. Pro odvážné je zde celoskleněná vyhlídka – prosklený 7 metrů dlouhý skywalk, kdy se octnete ve výšce 30 metrů nad zemí. Byla zde použita skla vážící dohromady 839 kilogramů a nainstalovali je za pouhé 4 hodiny. Pokud si na tento adrenalínový zážitek netroufnete, můžete se jen pohodlně usadit do lehátka, sedacího vaku nebo na lavičku, dát si drobné občerstvení a jen tak se kochat krajinou a nádhernými výhledy.

Terén ke stezce je plně bezbariérový a to ocení především rodiny s kočárky.  

 

708-8444

 

Celá stezka ve stromech, je doplněna o informativní tabulky se zvířaty, která se běžně vyskytují v beskydské přírodě. Dozvíte se zajímavé informace o stezce i Beskydech. Je doplněna o chodník slávy a narazíte zde třeba na otisk nohou a rukou slavného fotbalisty Milana Baroše, hudebníka Richarda Krajča nebo automobilového závodníka Karla Lopraise. A pokud ani to nenadchne malé rodinné příslušníky, pak se mohou vyřádit na 12 trampolínách ve výšce 9 metrů nad zemí nebo se pobavit u zrcadel, které deformují části jejich těl. 

 

PSX_20210705_164006

 

Stezka je kromě prosince otevřena celoročně. Vstupné lze zakoupit na místě, nebo online přes webové stránky, což bychom rozhodně doporučili. Vyhnete se tak čekání ve frontách. 

 

ZAJÍMAVOSTI

Na stavbu stezky bylo použito 15935 m dřevěných profilů, 21000 ks vrutů, šroubů a jiných spojů.
Konstrukce stojí na pilotech, kterých bylo navrtáno do země v celkové délce 1120 m.
Na výrobu věže se spotřebovaly 2 tuny lepidla.

 

PSX_20210705_230134 

 

DOSTUPNOST

Vzdálenost 300 m z Pusteven směrem na Tanečnici.

  • Vzdálenost vzdušnou čarou: 6 km jižně od Frenštátu p. R.
  • Vlakem: nejbližší vlaková zastávka je Frenštát p. R. odtud po modré turistické značce nebo autobusem do Trojanovic a na Pustevny lanovou dráhou. Nebo stanice Rožnov p. R. a odtud autobusem do Prostřední Bečvy a na Pustevny nebo pěšky. Z Pusteven pak po červené směr Čertův mlýn.
  • Autobusem: zastávka Trojanovice u hotelu Ráztoka (konečná stanice) z Frenštátu p. R. nebo autobusem až na Pustevny (zastávka Prostřední Bečva, Pustevny konečná) z Rožnova (Rožnov p. Radh., aut.st.) přes Prostřední Bečvu (Prostřední Bečva, hotel Zavadilka) nebo také Skibusem/Cyklobusem.
  • Lanovou dopravou: na Pustevny z Trojanovic, kde můžete zaparkovat na velkokapacitním parkovišti u Ráztoky
  • Pěšky: po modré TZ z Trojanovic - Pusteven na Radhošť
  • Na kole: na Pustevny po cyklotrase 6016, horní stanice také na trase 46, možná přeprava kol na lanové dráze, dál po TZ na Radhošť
  • Autem: na Pustevny, dál pěšky; v zimě jsou nutné řetězy - výjezd na Pustevny je možný přes Rožnov p. R. a Prostřední Bečvu. Na Pustevnách (500 m) je placené velkokapacitní parkoviště (200 míst). Parkovat můžete také u dolní stanice lanové dráhy v Trojanovicích (200 míst).

 

a5d69314-52ac-4fd1-86ea-5ec2ac42635e2059162238-03b6-01c2 

 

Mimo to vede z Pusteven několik naučných stezek. Takže až vyčerpáte všechny radosti a hřiště a naučná místa, nenechte si ujít výstup na nejvyšší, nejzápadnější a prostě nejlepší horu Radhošť. Vrchol Radhoště je díky svým 1129 m n. m. sedmou nejvyšší horou Beskyd. Kromě hotelu, ve kterém si můžete dát oběd, nebo zde i přenocovat, se na vrcholu nachází nejvýše položená církevní stavba v Česku a to kaple svatého Cyrila a Metoděje z roku 1898. U kaple je také kříž z roku 1805 a sousoší Cyrila a Metoděje.

Radhošť je z pusteven vzdálen cca 4 km a po cestě narazíte také na sochu pohanského boha Radegasta. Pokud si chcete užít výstup na Radhošť a vůbec Pustevny celkově, tak doporučujeme návštěvu mimo víkendy, kdy jsou zde zástupy turistů. 

Tak ať se vám na Pustevnách líbí stejně jako nám a těšíme se na vás příště!