Jak na vrstvení oblečení 2.díl

Druhý díl našeho seriálu, který je věnovaný tomu, jak správně vrstvit oblečení, je tady. V prvním díle jsem se věnovali základní – první vrstvě. A dnes se podíváme na benefity dalších vrstev.



Screenshot 2022-08-09 at 12.51.10

 

Buďte hezky v teple s druhou vrstvou

Druhou vrstvu si na první – základní vrstvu oblékáme z velmi jednoduchého a praktického důvodu, aby nám nebyla zima. Měla by dobře izolovat, respektive zadržovat teplo vyprodukované naším tělem, a zároveň dostatečně dýchat. Opět můžeme sáhnout buď po syntetických, nebo přírodních vláknech. Lehké umělé tkaniny, mezi které patří například oblíbený Polartec Power Stretch, tolik neabsorbují vlhkost. Účinně ale transportují pot a velmi rychle schnou. Z vnitřní strany jsou počesané a velmi příjemné na dotek. Z té vnější pak hladké, odolné vůči mechanickému poškození a částečně také proti větru. Některé syntetické materiály posouvají díky své konstrukci už tak výborné vlastnosti ještě o kousek dále.

 

Screenshot 2022-08-04 at 14.12.38

 

Takový Technostretch Grid Fleece je třeba opatřen mřížkou o nižší hustotě tkaní, která mu dává skvělou prodyšnost. Extrémních hodnot na tomto poli dosahuje lehounká a skvěle sbalitelná izolace Polartec Alpha. Ta se často používá v kombinaci se svrchní tkaninou, která nositele chrání před působením větru. Co se týče přírodních vláken, nejčastěji se setkáme s již zmíněnou merino vlnou, tentokráte však ve vyšších gramážích nad 200 g/m2. Takovéto kousky se příjemně nosí, dobře dýchají a izolují i když jsou provlhlé. Nicméně jsou obvykle těžší a objemnější, takže v batohu zaberou o něco více místa. Na druhou stranu je výroba vlněných oděvů o dosti šetrnější k naší planetě.

Výběr druhé vrstvy oblečení pro ženy >>

Výběr druhé vrstvy oblečení pro muže >>

 

Screenshot 2022-08-04 at 14.13.20

 

Odolejte nepřízni počasí se třetí vrstvou

Třetí vrstvu tvoří materiály souhrnně označované jako softshell, které mají za úkol odvádět pot a chránit před nepřízní počasí. Na první místo je kladena odolnost vůči vzdušnému proudění, nicméně se počítá také s jistou mírou vodoodpudivosti. Do toho musí materiál vydržet hrubší zacházení, poskytovat dostatek pohodlí a nijak nebránit v pohybu. Propojení zdánlivě neslučitelných vlastností dělá ze svršků ušitých z těchto tkanin univerzální parťáky, kteří se ctí obstojí v různých povětrnostních podmínkách.

 

Screenshot 2022-08-04 at 14.12.27

 

V základu máme na výběr mezi softshellem membránovým a nemembránovým. Membránový softshell tvoří svrchní tkanina laminací spojená s membránovým materiálem a vnitřní podšívkou. Poskytuje výbornou ochranu proti větru a v pohodě si poradí i s deštěm. Krapet hůře dýchá, a tak se spíše hodí pro aktivity v zimním období, jako je turistika, chůze na sněžnicích či skialpinismus. Nemembránová varianta, ať už s podšívkou nebo bez ní, vyniká skvělou větruodolností a perfektní prodyšností, která je dána právě absencí další vrstvy. Svršek bývá zpravidla opatřen vodoodpudivou úpravou. Vcelku bez problémů tedy zvládne drobné mrholení nebo lehkou přeháňku. Kombinace toho všeho představuje praktický mix, který unosíte po celý rok a při nejrůznějších aktivitách. 

Výběr třetí vrstvy oblečení pro ženy >>

Výběr třetí vrstvy oblečení pro muže >>

 

Screenshot 2022-08-04 at 14.28.39