Jedeme na vodu!

Plánujete letní dovolenou strávit na vodě a nejste si jisti, co vše potřebujete s sebou?

Připravili jsme pro vás seznam základních věcí, které byste rozhodně neměli nechat doma a které určitě oceníte.

Většina půjčoven vodáckého vybavení k zapůjčeným raftům nebo kánoím nabízí plastový uzavíratelný barel, do kterého uložíte všechny věci. Nicméně zde buďte na pozoru, protože tyto barely nemusejí 100 % těsnit. Doporučujeme mít proto všechny nezbytné důležité věci jako doklady, peníze, mobilní telefony či další elektroniku uložené v nepromokavých pouzdrech. Oblečení a další objemnější věci pak dejte do nepromokavých vaků, které prakticky rozložíte po lodi do míst, kam se barel již nevejde.

 

shutterstock_421368100_1

 

Hotovost, doklady, mobilní telefon

Bez těchto tří věcí se v dnešní době zkrátka neobejdete. Připravte si s sebou dostatečnou hotovost. I když na většině míst lze již platit kreditní kartou, v některých kempech či občerstveních byste byli nahraní. A to nemluvě o placených sprchách či toaletách. I během času stráveného na vodě musíte mít u sebe minimálně občanský průkaz a samozřejmostí je pak kartička pojištěnce, pro všechny případy. A mobilní telefon…bez toho dnes již nikdo nedá ani ránu a určitě byste ho nechtěli utopit v řece. Vše proto ideálně vozte v nepromokavém pouzdru.  

a9e009238dbb3fc5b7cb60d30407a8c9_resize=1960,1306_

 

Spacák a karimatka

Co rozhodně musí zůstat v suchu, tak je spacák. Spát v noci v mokru je opravdu velmi nekomfortní a rozhodně to není ani nic zdravého, a to i v případě, že mohou být noci tropické. Nicméně…rána jsou u vody opravdu chladná. Spacák pro letní dobrodružství proto doporučujeme v komfortní teplotě v rozmezí +1°C až -13°C. Navíc je díky svému minimalistickému provedení neskutečně skladný a lehký. Oceníte ho tak nejenom při nedostatku místa v plavidle, ale i při různých trekových výpravách.

Karimatky nejsou nutným kouskem, ale ze své vlastní zkušenosti ji rozhodně doporučujeme přibalit ke svému vybavení. Ležet několik nocí na holé zemi, kdy jsou rána trochu chladná, není skutečně nic příjemného.

 

HIG750483_Hron_06

 

Oblečení

S ohledem na minimum místa v raftu nebo na kánoi, buďte při výběru oblečení opravdu střídmí. V případě běžné víkendové plavby s sebou přibalte teplou mikinu, kterou oceníte při večerním posezení u ohně, větší zimomřivci si zabalí i skladnou nepromokavou bundu. Na spaní si pak vezměte funkční oblečení, které vám zajistí potřebný komfort a nebude vám ani teplo ani zima. A během dne rozhodně užijete šortky nebo sukně, trička, plavky, pokrývku hlavy a sluneční brýle.

Čelovka

Večer, při cestě ke stanu, a i při hledání věcí v něm či ukládání ke spánku, je čelovka nezbytným pomocníkem. K dostání je několik různých variant, za nás doporučujeme volit ty, které jsou lehké, a přitom velmi odolné proti nárazům. Zkrátka ty, které vám vydrží nejenom letní splouvání řeky, ale třeba i náročnější výlety do hor.

Repelent a opalovací krém

Voda bez komárů snad ani neexistuje. Komáři mají v letních měsících ve vodáckých kempech opravdové hody. Vyzrajte na tento otravný hmyz a na seznam si rozhodně repelent napište. To samé platí pak i o opalovacím krému. Sice vám může být na vodě příjemně a můžete se osvěžit rychlou koupelí, vězte však, že sluníčko je zrádné a bez opalovacího krému byste byli za pár hodin nahraní. 

Tyto věci patří mezi naprosté základy, které s sebou rozhodně nezapomeňte. V rámci dalších drobností pak můžete využít ještě igelitový pytel na odpad, ostrý nůž, provázek a boty do vody. 

Ale co rozhodně nezapomeňte je dobrá nálada a výlet na vodu si maximálně užijte! K létu voda prostě neodmyslitelně patří. 

TAKŽE AHOOOOJ A VIDÍME SE NA VODĚ! :-) 

f53b31c23788f7cdc7edbe6c5a9254a3